Община Сърница

Председател на Общински съвет - Гюрсел Рамзиев Мусов

гр.Сърница ,4633 ул." Хан Аспарух " № 15

 

Община Сърница се намира в Южна България и е една от съставните общини на област Пазарджик. Общината има 3 населени места ( Сърница, Медени поляни, Побит камък) с общо население 4 952 жители (08.01.2015 г.) Общински център е град Сърница.

Град Сърница е разположен между Велийшко-Виденишкия дял и Дъбраш в един от най-привлекателните райони на Западните Родопи. Покрай града минава р. Доспат, която се влива в едноименния язовир, който е с дължина 18 км. Средната надморска височина е 1250 метра.

Покрай града минава река Доспат, която отводнява едноименната котловина. Тя е ляв приток на р. Места и извира в подножието на Розов връх. В близост до града стигат водите на язовир „Доспат” едно от най-големите изкуствени езера в нашата страна, построен през 1961-1968 год. Днес водите му се използват за електродобив, напояване, за спортен риболов.

До 1947 село Сърница е към Девинска околия. Сърница е самостоятелна община (1979-1987 г.), вкл. селата Медени поляни и Побит камък. С Указ от 6 окт. 1987 г. Сърнишка община се закрива и се присъединява с включените в нея населени места към Велинградска община. Отделя се  от община Велинград с указ на президента от 25.07. 2014 година, като промяната влиза в сила от 1 януари 2015 година.

Горите заемат 80% от територията на кметството. Районът е благоприятен за развитието на спортен и ловен туризъм. Природните дадености и създадената добра материална база предлагат възможност за съчетаване на почивка с бране на гъби, билки и диворастящи плодове. Ежегодно Сърница се посещава от над 15 хил. туристи и почиващи от страната и чужбина

Леката промишленост е застъпена в производството на шивашки изделия и конфекция, където е заета предимно женската работна ръка от населението. В селското стопанство е застъпено предимно производството на картофи и отглеждането на овце и крави. Ежегодно в района на кметството се произвеждат над 5 хил. тона доброкачествени картофи, които са известни в цялата страна.

В ново време Сърница се развива като културно и промишлено средище. Основен поминък на населението - дърводобив, животновъдство, картофопроизводство, гъбарство и билкарство, със силно развит риболов край язовира. Възникват множество малки и средни фирми, главно за дъскорезно производство, откриват се търг. заведения, развива се хотелиерството, оформят се вилни зони край язовира. Асфалтирани пътища свързват Сърница с всички краища на страната, по вода на 18 км. може да се отиде до гр. Доспат. Посещава се масово от риболовци и любители на природата. Общината има перспективи за развитие на екотуризъм.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи