Пламен Милев, БСП: България е единствената държава, която се управлява от джипка и на парче

08.03.2021

„България е единствената европейска държава, която се управлява от джипка, без визия за развитие, с раздаване на пари на парче. „Това заяви водачът на листата на Коалиция „БСП за България” Пламен Милев на пресконференция в Пазарджик.

Той бе категоричен, че корупцията в страната доведе до справедливи протести на хората, които поискаха промяна. Милев посочи, че програмата за управление на БСП е изготвена след стотици срещи с граждани, браншове и неправителствени организации и предлага сериозни реформи, които да отговарят на очакванията на българския народ. Основен акцент в нея е достъпът до здравеопазване, защото грижата за живота и здравето на хората е изключително важна.

„Кризата с Ковид-19 извади на показ дефектите на здравната система и търговския принцип на здравеопазване в България, за това ние сме категорични, че болниците не трябва да са търговски дружества“, каза финансовият експерт на БСП. Той посочи, че следващият акцент, е върху образованието.

„Образованието не предоставя на пазара на труда необходимите кадри и именно в тази посока е нашата реформа. Един учебник по един предмет, безплатен за всички деца и съобразяване на учебните програми с нуждите на пазара на труда. Говорим за дигитализация, говорим за електронно правителство, а нямамеподготвени кадри. Затова ще настояваме за увеличение на училищата, които подготвят специалисти за IT сферата.”, коментира водачът на листата за област Пазарджик.

 В програмата за управление на БСП са предвидени мерки за младите семейства и възрастните хора, сред които безплатни ясли и детски градини, безплатни лекарства за деца до 14 години, преизчисляване на пенсиите. „Строителството на пътища в една държава не е хвалба, а задължение, особено когато отсъства грижата за хората”, категоричен бе Пламен Милев. На пресконференцията той постави и въпроса към управляващите, за кого всъщност строят пътища във Велинградско, за жителите или за волфрановата мина.

„Имаме почтеността на хора от региона, които са защитавали местни каузи и сме се противопоставяли на решения, които ощетяват интересите на родните ни общини, подготвени сме и можем да застанем с открити лица пред съгражданите си, за да поискаме доверието им“, каза Петя Цанкова, която е втора в листата. За висока избирателна активност, която е решаваща за промяната призова Лиляна Мърхова – Присадникова. В листата на Коалиция „БСП за България” има и силно гражданско присъствие, което беше представено от юриста Александър Чалъков, който посочи коалицията като активно работеща по отношение на човеките права и екологичното законодателство. За антикорупционните мерки пред медиите говори и Надя Жекова – Клисурска. На пресконференцията присъстваха също кандидатите за народни представители Гълъбина Карамитрева,  инж. Стойко Стефанов, Полина Шишкова, Петя Крушева, Александър Велчев, Димитър Жилков, инж. Горчо Станков, Гергана Ичева и Георги Янкулов.