Пламен Милев: БСП има план за увеличение на заплатите и преизчисление на всички пенсии

Преди няколко месеца ГЕРБ отказаха да увеличат минималната заплата, припомни водачът на БСП в Пазарджик

„Властта се поддаде на изкушението да усилва страховете на хората, за да произвежда нуждата от самата себе си. През цялото време виждаме как управляващите вървят  след кризата, вместо да я управляват.
В резултат от това още през първото шестмесечие на миналата година има 73 000 съкратени, а в края на годината има 170 хиляди безработни.“  Това заяви пред БНТ финансовият експерт от БСП и  водач на левицата в Пазарджик Пламен Милев.

Помолен да коментира здравните мерки от страна на управляващите, Милев посочи, че от самото начало на пандемията  управляващите нямат готовност за справяне с кризата. Той допълни,че правителството е изпуснало времето, когато е трябвало да бъдат наложени регионални мерки и в момента се налага те да бъдат национални.

„БСП поиска правителството да преговаря за набавяне  и на други ваксини, сред които и руската, защото България е една от страните, в които ваксинацията тече най-зле и най-слабо.“, така социалистът обясни нуждата от приемането на предложението на БСП за закупуване на руската ваксина. Милев припомни, че „Спутник V“  беше приложен и от редица европейски страни, а някои от държавите  като Италия вече подписаха договор за производство на  руската ваксина. „Основният приоритет е животът на хората. Когато става въпрос за здравето на хората няма място за геополитика“, бе категоричен Пламен Милев.

Финасовият експерт от БСП подчерта, че в продължение на 4 години и сега БСП предлага и настоява за конкретни мерки за повишение на минималната заплата, като според него тези мерки са по-справедлив начин за изчисляване на минималната работна заплата, а не да продължава съглашателството на управляващи, работодатели и синдикати каква да бъде тя. „БСП предлага реална и конкретна програма, базирана на икономически мерки и на превръщането на държавата в гарант за хората и бизнеса.“

Пред БНТ социалистът припомни, че само преди няколко месеца управляващите са  имали възможност да увеличат минималната заплата, но не са го сторили. „Напротив - казаха, че няма да я пипат до следващата година. Сега в кампания изведнъж говорят друго.“ риторично заяви водачът на листата на БСП в Пазарджик.

„От БСП настояваме за преизчисление на всички пенсии. Няколко пъти сме го предлагали в последните 4 години и всеки път ГЕРБ го отхвърляха.
Преизчислението на пенсиите ще повиши дохода на всеки пенсионер с между 20 и 30% всеки месец.“, така Милев обясни планът на БСП за увеличаване на всички пенсии.

„Още преди 2 години БСП представи своята “Визия за България”, която сложи акцент върху разрешаването на демографската криза.
В нашата икономическа програма отправяме послание, което кореспондира с мерките ни: Да си върнем обратно децата в България. Затова призовавам българските граждани да не се страхуват, да не се плашат от пандемията, защото гласуването не е по-опасно от това да пазаруваш в магазин. На 4-ти, 4-ти да излезем и да гласуваме с бюлетина номер 4.“, завърши Пламен Милев.