Пламен Милев, водач на листата на "БСП за България" в Пазарджик: Борбата с бедността и неравенствата е основен приоритет на БСП

Средно пет пъти е паднало благосъстоянието на българите при управлението на ГЕРБ

"Средно пет пъти е паднало благосъстоянието на българите при управлението на ГЕРБ, за 12 години усвояването на европейски средства ГЕРБ произведе само и единствено свои милионери - депозитите над 1 млн. лева през декември 2020 г. са 1 180 - три пъти повече, отколкото през 2009 г.

За същите 12 години възнагражденията в частния сектор нарастват с 45%, а минималната пенсия нараства от 175 на 300 лева. За 12 години България е на последно място по справяне с корупцията, дигитализацията, жизнен стандарт, възнаграждение и размери на пенсията“. Това са изчисленията на Пламен Милев, водач на листата на "БСП за България" в Пазарджик, който бе в ефира на "Студио икономика" по БСТВ.

Там водачът заяви още: "Аз бях провокиран от гръмките изказвания в тяхната програма, част от антикризисния им пиар, точно няколко дни преди да ни затворят за трети път. В края на 2020 гласуваха бюджет, в който не бяха предвидили втора, трета вълна и няколко дни по-късно въведоха втори локдаун. На фона на всички безумия премиерът обикаля с джипката и раздава пари от нея. Интересно е, че когато ГЕРБ се появи на политическия хоризонт през 2007 залагаха същите програми и обещания, каквито и сега – 1 000 евро минимална работна заплата - виждате резултата какъв е“.

 

Кандидатът за депутат акцентира върху факта, че икономиката е основен приоритет в програмата на БСП: "Трябва да върнем държавността, без нея не може. Първото нещо, което ще направим е да променим всички материални закони. Трябва да бъдат премахнати паразитните текстове, които раждат корупция. Ще направим всичко необходимо средствата, които ще отпуснем на малкия и среден бизнес да достигнат реално и навреме до тях. Ще направим реформа и на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс - не може с един аршин да мерим и малкия и големия. Хората трябва да усетят, че държавата ги подкрепя. Предлагаме реформа в Българската банката за развитие, която да гарантира финансовото оцеляване на дребния, малкия и средния бизнес. По отношение на доходите на хората ще предложим един прозрачен механизъм за изчисляване на минималната работна заплата. Обръщаме внимание на фискалната политика като борба с бедността и неравенствата. Предлагаме също намаляване на ставките на ДДС на храните и лекарствата на 9%“.

 

Милев не е родом от Пазарджик, но за няколко седмици е опознал добре града и се е срещнал в първо лице със съществените му проблеми, за които БСП предлага решения в платформата си: " Започнах да обикалям района веднага, щом разбрах, че ще бъда водач на листата - първото нещо, което видях е лошото състояние на пътната мрежа. Въпреки хвалбите на ГЕРБ, че са отпуснали 170 млн. лева за ремонт на пътища точно в тази област няма път, който да не е в окаяно състояние. Велинград е СПА столицата на Балканите, няма как при толкова много минерални извори и инвестиции ти да започнеш да развиваш добив на волфрам или каквото и да е друго и да твърдиш, че няма причина за разваляне на концесията. По отношение на демографията проблемът е сериозен, не е по-различно, отколкото в цяла България. Пазарджик е с уникални икономически дадености, а там е най-големия процент на работещите бедни. Наш приоритет е да променим това."