Пламен Милев: За 3 мандата управление ГЕРБ ни докараха до пълен феодализъм и ни обещават още от същото

26.03.2021

 "Предвиждаме фонд в подкрепа на малките общини, който ще бъде в размер между 20 и 40 милиона, за да не се пропиляват природните им богатства, да могат да поддържат инфраструктура и да привличат туристи." Това заяви водачът на листата на Коалиция „БСП за България” в 13 избирателен район Пазарджик по време на предаването „Политика и спорт” в телевизия Евроком. 

"В програмата си обръщаме внимание и на общините, защото кризата засегна сериозно и техните постъпления, затова предвиждаме част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общината, като това ще гарантира изпълнението на социалните услуги", посочи експертът Милев. Той обърна внимание, че  общините управлявани от ГЕРБ са заприличали на местни феодални владения – един кмет и малка група, която се облагодетелства около него.

" За 3 мандата управление ГЕРБ и Борисов ни докараха до пълен феодализъм и ни обещават още от същото. Дадоха 2 милиарда за дигитализация, а в малките населени места няма достъп до интернет. Само за няколко седмици ние открихме по една свободна wifi зона в три села от региона, посочи водачът на БСП в Пазарджик.

Помолен да коментира някои от проблемите на общините и тяхното занемарено състояние, Пламен Милев даде пример с липсата на пречиствателна станция и сметищата във Велинград, спа столица на Балканите и подчерта категоричната позиция против развитие на волфрамова мина в туристическия център на региона, чиято концесия все още не е прекратена от управляващите. 

„ГЕРБ се хвалят, че са дали 170 милиона за пътища в областта, но няма община в Пазарджишки регион, към която да тръгнеш и второкласната и третокласната пътна мрежа да не е в окаяно състояние. В същото време в Пазарджик се прави околовръстен път на цената на магистрала.”, посочи експертът. 

На въпроса какво предвижда БСП за облекчаване на бизнеса и всяко домакинство, Милев бе категоричен, че бюджетът на ГЕРБ се срути: „Това, което ние предлагаме е за финансов щит за подкрепа на малките фирми и от друга страна облекчаване на лицензионните режими. По отношение на подкрепа на домакинставата предвиждаме семейно подоходно облагане и създаване на по-добри условия за отглеждане на децата чрез увеличение на размера на майчинството през втората година. Също така предлагаме намаляване на ставките на ДДС на храните, с което ще насърчим потреблението и преработвателната индустрия, заяви Пламен Милев.