БСП се срещна с представители на малките кметства

Мар 29, 2021 Новини Избори 0 1807

Част от данъците ще остават за общините

 Председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски, финансовия експерт на левицата Пламен Милев и кметът на Самоков, издигнат от БСП  Владимир Георгиев се срещнаха със Сдружението на  кметовете на кметства и кметски наместници. На срещата присъстваха председателят на сдружението и кмет на Калофер Румен Стоянов, зам.-председателят на сдружението и кмет на с. Змейово   Стоян Трифонов, Мустафа Ахмедов Брахимбашев – кмет на с. Чепинци, и Сийка Суркова, кмет на  с. Момчиловци.

Кметове на малките населени места и представителите на левицата се  обединиха  около предложението на БСП да продължи започнатия още през 2005 г. процес на фискална децентрализация като една част от данъка върху доходите да остава за общините.

Кметовете подкрепиха предложенията, представени от Пламен Милев, Георги Свиленски и Владимир Георгиев да бъде създаден специален целеви фонд към Министерство на регионалното развитие за поддържане на второкласната и третокласната пътна мрежа за 420 млн. лв.

Кметът на Самоков даде пример, че  в момента средствата за подръжка на 20 000 км второкласни и третокласни общински са крайно недостатъчни.

Пламен Милев, Георги Свиленски и Владимир Георгиев поеха ангажимент да подготвят механизъм, които да гарантират, че малките кметства ще имат необходимия финансов ресурс.