Драгомир Стойнев: Европейската комисия е дойна крава в очите на ГЕРБ

Юни 27, 2021 Новини Избори 0 1704

Кризисната политика на ГЕРБ е тотално неадекватна, 470 млн. портфейлни гаранции не са достигнали до предприятията

 "Икономическото ни състояние в момента можеше да е значително по-добро, ако ГЕРБ имаха адекватна политика по време на пандемията, която за съжаление още не е приключила. Българската банков камара излезе с писмо, което казва, че от всички европейски държави България е отделила най-малко средства за ликвидна подкрепа на предприятията. Когато няма подкрепа няма производство, добавена стойност и високи доходи. Кризата показва, че политиката на ГЕРБ е тотално неадекватна. Предприемачите лека полека започват да се събуждат, но това не оправдава бездействието. Необходима е по-голяма ликвидна подкрепа. Сегашните действия на правителството са противоречиви, влагат се големи ресурси във финансови инструменти, които не достигат до бизнеса като портфейлните гаранции, от които 470 млн. не са достигнали до предприятията. Има огромен спящ ресурс в българските банки, той трябва да бъде двигател на растежа. Капиталовите пазари са с ключова роля те трябва да бъдат мобилизирани заедно с огромните депозити в банките", заяви Драгомир Стойнев, водач на листата на "БСП за България" в Пазарджик по БТВ Радио.

На въпроса дали смята, че трябва да има промяна в данъчната политика, Стойнев отговори: "Ние смятаме да намалим ДДС за лекарствата и храните, за да се намалят неравенствата. Искаме да въведем семейно подоходно облагане, за да имат подкрепа семействата с деца, тоест да се намали данъчната основа с 500 лв. за дете. Това е правилната политика. Нацията ни е на изчезване. За второ и трето дете ще има еднократна помощ от 6500лв. за всяко семейство. Ние не възнамеряваме да увеличаваме данъците, за нас е важно да има електронно правителство, за да се намали натиска върху бизнеса. Смятаме да сложим край на лобистките законодателства. Искаме държавата да бъде партньор на българския бизнес."

Стойнев даде мнението си за Плана за икономически растеж: "ГЕРБ се опитаха отново да гледат на Европейската комисия като на дойна крава. Те отказаха плана да влезе в следващия парламент по моя инициатива, защото това е не само подкрепа за възстановяване, а се изисква и инвестиции в бъдещето чрез средства в Зелената сделка, модернизация и цифровизация. Разбрах, че президентът Радев смята този план да е готов и да бъде гледан в следващия парламент. Иска ми се да има не само европейски средства, но и държавно финансиране. Ние като опозиция през последните 10 години не спряхме да се борим с ГЕРБ, въпреки натиска върху нашите членове за нас е изключително важно този модел на управление да изчезне от страната веднъж завинаги. Искаме да върнем доверието в институциите. Доказали сме, че сме стабилна и отговорна политическа сила, ние сме предвидимата и разумна промяна, която предстои."