БСП: 1 ноември да не е повод само за думи, а за действия. В Батак ни поръчаха да пазим миналото, за да ни има като народ!

01.11.2021 г.

„1 ноември 2021 г., Денят на народните Будители, нека е отправната ни точка, за да кажем след година какво, ние, съвременниците сме свършили за духа, знанието, образованието, науката, тук и сега, по време на кризата – здравна, икономическа, духовна, по времето на затварящите врати училища, театри, кина, галерии, музеи“ – това е посланието на водача на листата на БСП за България в област Пазарджик Драгомир Стойнев за днешния празник.

Според него празниците на националния ни дух не трябва да са само повод за силни думи и поздравления, а мотив за действие и да служат за измерване на направеното днес за укрепване и продължаван на здравото в нашите корени.

Драгомир Стойнев даде за пример срещата си със жители на Батак, на която хората изказали възмущение от псевдо политици, които се опитват да подменят историята ни и да омаловажат миналото ни като народ, прехласват се по чуждото и осакатяват децата ни с неточна и невярна информация.

„Недопустимо е днешни младежи да не знаят къде се намира град Батак, град-светиня и памет. Трябва да насърчаваме бъдещите поколения да бъдат грамотни, да учат историята, такава, каквато е, за да се съхраним като народ и нация“, каза Стойнев.

Драгомир Стойнев предложи стихотворението  на Иван Вазов“ Възпоминания от Батак/Разказ от едно дете/“ да се учи в училище, за да знаят познават децата българската история.

„Образованието у нас е в криза и в програмата си „Разумните решения“ нашата партия е заложила да се върне качеството на образованието в родните училища“, смята втората в листата на социалистите и дългогодишен учител Петя Цанкова. „Ако искаме проспериращо общество  икономически напредък, трябва да започнем от образованието. То трябва да е държавен приоритет, защото изгражда национален потенциал чрез младото поколение.“, каза още тя.

Стойнев представи какво ще направят социалистите, ако влязат в управление след изборите. Той подчертава, че всички мерки в областта на образованието, културата и науката са реално изпълними и обезпечени с анализ на бюджетните възможности.  

  • Преглед на всички учебни програми и учебното съдържание с акцент на програмите по български език и литература и история. Изграждането на младите българи като личности със самочувствие пред света и като родолюбци започва от училището – така е било през Възраждането, така е и днес. Там, в училище, чрез учебниците, се изгражда национална идентичност и национална общност!
  • По-голямо държавно финансиране през бюджета на образование и наука - съответно 5 % и 1 %. Доброто качество струва повече, но доброто качество в образованието и науката ще възвърне многократно инвестицията.
  • Увеличение на заплатите на учители, преподаватели във висши учебни заведения и научни работници в БАН, съобразено с високата инфлация.
  • Разработване на нова методика за финансиране на държавните културни институти.
  • Възобновяване работата по изготвяне и приемане на Национална стратегия за развитие на българската култура.