БСП и „Продължаваме промяната“ с общ кандидат за кмет на Ветрен дол, община Септември

Драгомир Стойнев иска информация от министъра на енергетиката за кариерата край селото

 Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев е поискал информация от министъра на енергетика докъде е стигнала процедурата за изграждане на кариера за добив на инертни материали на площта „Бялата чука“, в местността „Голака“ край с. Ветрен дол. Това той съобщи на среща с жители на селото. На срещата присъстваха и народните представители от „Продължаваме промяната“ Ивайло Шотев и Петър Куленски, както и кандидатът за кмет Александър Андреев, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от БСП и „Продължаваме промяната“. 

 „Предстоящото изграждане на кариерата разбуни духовете, никой не знае какви ще са рисковете за Ветрен дол. Единствената информация, която имаме е, че през 2019 г. фирма, близка до кмета на община Септември, е получила разрешение от Министерски съвет да извърши проучване на строителни материали – подземни богатства в „Бялата чука”,  обясни Стойнев.

 „Имате право първо да знаете какво се случва, и второ – имате право на решения, които ще запазят населеното ви място чисто и ще гарантират спокоен живот. Това, че през 2019 г. тихомълком се раздават разрешения за проучване на концесии на близки фирми, не ме учудва. Надявам се да има бърза реакция от страна на Министерството на енергетиката сега”, каза още социалистът.

Въпросите, които Драгомир Стойнев е задал на министъра на енергетика, са следните:

Какви административни производства и административни процедури са предприети и/или са висящи във връзка с кандидатстването за концесия в местността „Бялата чука“?

Има ли издадени до момента  решение за търсене и проучване и решение за предоставяне на търговско откритие във връзка с кандидатстването за получаване на посочената концесия?

Какви документи са представени във връзка с прочуването и искането за получаване на горепосочената концесия?