Драгомир Стойнев: Благодарение на БСП България не доставя оръжия на Украйна

Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин, Вяра Емилова и Иван Ченчев се срещнаха с актива на БСП в област Пазарджик

Сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, отражението ѝ върху икономиката, инфлацията и разумната политика, която БСП води в четворната коалиция, бяха част от темите, обсъдени на среща с членове на Областния съвет на левицата в Пазарджик, кметове, общински съветници и общински председатели на БСП, проведена в Сърница. На нея присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, народните представители Вяра Емилова, секретар на ПГ и на ИБ на НС на БСП, Иван Ченчев, зам.-председател на ПГ на БСП, Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на партията и зам.-областният управител и областен председател на БСП Петя Цанкова. 

“Политическата обстановка е напрегната, но БСП води разумна политика и диалог в управлението. Изключително важно е, че БСП не пожела да гласува санкциите срещу Русия и не подкрепи точката. Второ - българско оръжие в Украйна няма от началото на конфликта и благодарение на БСП България и Унгария са единствените две държави, които не подпомагат с оръжия Украйна във войната”, подчерта Драгомир Стойнев. 

“Вместо да се фокусираме върху социалните въпроси и развитието на икономиката у нас, ни се налага да взимаме решения  за военната и националната сигурност, за това дали ще бъдат гарантирани енергийните доставки и продоволствието и други важни въпроси”, подчерта Кристиан Вигенин. Той допълни, че е жалко когато държавата е в риск, едни политически формации да трупат популярност и да правят собствени политически проекти, откъсвайки от избирателите на БСП. 

“Ще продължим да гарантираме сигурността в страната ни, че хората да имат хляб, доставки на електроенергия и газ и няма да допуснем България да бъде въвлечена във войната в Украйна. Надявам се, че все още има шанс за дипломация Русия и Украйна да постигнат примирие.  БСП ще продължи да отстоява тази политика -България да бъде една от първите държави, която да има възможност да си говори с Руската федерация, без да е в противоречие с общата европейска политика”, допълни Вигенин, като изрази увереност, че връзката между хората и ръководството на партията не трябва да се прекъсва. 

“Държавата трябва да се върне във функциите си, да има държава в държавата, а не мафия в държавата”, коментира Иван Ченчев. Вяра Емилова обсъди готовността на организациите  за предстоящите местни избори, за подходящи кандидатури и дали самостоятелно или в коалиция ще участва партията, за да може БСП да има сериозно представителство в местната власт по общини.