БСП обяви в Панагюрище мерките, гарантиращи спокойна зима за хората и бизнеса

21.09.2022 г.

Държавата трябва да защити и хората, и бизнеса. БСП има справедливата амбиция да бъде отново в управление, за да гарантира въвеждането на силни социални и икономически мерки в кризата, които ще защитят хората и бизнеса, който осигурява доходите им“. Това каза на среща в Панагюрище водачът на листата на „БСП за България” за 13 МИР - Пазарджик Драгомир Стойнев.

Заедно със Светлана Парашкевова-Узунова, председател на БСП в Панагюрище и кандидат за народен представител на 4-то място в листата на "БСП за България", той представи основните мерки, които предлагат социалистите, за да се овладее инфлацията, скокът на цените, да се увеличат доходите.

Основната мярка е поставяне на таван на цените. Следващата ключова мярка е изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото преразпределение към домакинствата и индустрията. Преди няколко дни Еврокомисията потвърди необходимостта от тези мерки. Социалистите ще искат училища, детски градини, болници, читалища, църкви и манастири да се върнат на регулирания пазар на електроенергия, което ще е спасителен пояс и възможност да минат без сътресения през зимата. По отношение на доходите те предлагат увеличаване на минималната работна заплата, като размерът й стане 50% от средната. Те смятат, че трябва да бъде въведен и необлагаем минимум, който да е прагът на бедността - 504 лв. Младите хора до 26 г. ще бъдат освободени от данъци според антикризисната програма на БСП. Мерките в подкрепа на пенсионерите предвиждат преизчисляване на пенсиите и увеличаване на вдовишката добавка. Те ще настояват определенията “енергийна бедност“ и “водна бедност“ да бъдат установени чрез закон и семейства, които попадат в тези категории да бъдат подкрепени за облекчаване на битовите разходи.

БСП ще предложи и продължаване на помощта за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас до края на годината, бизнесът ще бъде компенсиран и за цените на газа през печалбите на енергийните дружества.

Стойнев отбеляза, че БСП е била против разтрогването на договора с „Газпром“, тъй като България няма откъде да получи евтин газ по дългосрочен договор. Страната ни не разполага и с разтоварни терминали, а грешка на предишното управление е допускането на частни фирми да внасят газ вместо „Булгаргаз“.

Тези мерки са реални, изработени са след анализ на възможностите на държавния бюджет и са абсолютно постижими чрез по-доброто му управление. Те трябва да бъдат въведени веднага след изборите и да обхванат зимния период. Ситуацията е динамична, до преразглеждането им може да се стигне през пролетта на следващата година, но до тогава хората и бизнесът трябва да бъдат гарантирани“, каза Драгомир Стойнев.

Светлана Парашкевова, която освен кандидат за народен представител е и общински съветник в Панагюрище, подчерта, че детски ясли и градини трябва да продължат да бъдат безплатни. Та обяви и друга мярка на БСП - безплатни учебници за учениците от 1 до 12-ти клас, както и безплатни лекарства, изписвани по рецепта за децата до 14-годишна възраст.БСП държи на ценностите и на хората и съм убедена, че гледаме в една посока. БСП е и единствената партия, която изпълнява обещанията си“, подчерта Светлана-Парашкевова-Узунова.

Социалистите подчертаха, че тези избори са важни, защото заплахата идва отвън-заради войната в Украйна, заради рецесията в Европа, която след Германия ще повлече и Италия, Франция и други страни. „Не можем да си играем на избори. БСП поема обещания, но и изпълнява. Това е разликата между популистите и нас, защото популистите живеят, за да задоволяват своя политически елит. „Възраждане“- това е новата „Атака“, 67% от гласуванията на „Възраждане“ в Народно събрание съвпадат с гласуванията на “ГЕРБ“., каза Стойнев.

БСП трябва да си върне държавата в това тежко време, БСП ще се справи с кризата, защото е готова с пакет от спешни мерки. Дано хората се вслушате в разума“, заяви в Панагюрище и втората в листата Петя Цанкова, областен председател на БСП в Пазарджишко.

 В Панагюрище бяха и останалите кандидати за народни представители от коалицията Лиляна Мърхова, Петър Горчев, Георги Янкулов, Гергана Ганева, Елена Велева.

Ден по-рано Драгомир Стойнев заедно с колегите и от листата посети и Стрелча. 

Коалиция „БСП за България“ е с номер 28 в интегралната бюлетина.