Драгомир Стойнев: БСП подкрепи младите семейства и децата - това трябва да продължи

Има притеснения за финансовата стабилност, но те ще отпаднат при разумно редовно правителство, според социалиста

„Кое е по-важно – партийният интерес или обединение около обществения интерес? В отговора се крие и бъдещето на финансовата стабилност. Има притеснения за финансовата стабилност, но те ще отпаднат при разумно редовно правителство.“ Така Драгомир Стойнев, водач на листата на “БСП за България“ в Пазарджик отговори на въпросите на хората дали държавата не е пред фалит и дали ще достигнат средства за социални плащания и пенсии. Те му бяха зададени от жители на Батак и Панагюрище.

„Появилите се в медиите сценарии за евентуален фалит и невъзможност за обслужване на държавния дълг са само сценарии. Честно е обаче да кажем, че държавата ни работи без бюджет за 2023 г., по старите параметри от 2022 г. Което означава, че антикризисни политики няма как да се правят, няма как да очакваме и стабилизация и икономически ръст. Ресурс за това има, но ако не бъде разпределен през официален бюджет и политики, той ще стои заключен, а хората и бизнеса ще останат в режим „оцеляване“, каза социалистът.  

Стойнев не спести критики към ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Според него, вкопчени в битката за надмощие, двете сили демонстрират един порок – овладяване на властта, с цел да хранят икономическите интереси около тях. „Това, което ПП направиха в енергетиката, чрез овладяването на доставките на газ и създаване на мрежа на частни посредници към държавата, е това, което години правиха и ГЕРБ с големите инфраструктурни проекти.“

„В краткия мандат, в който БСП бе сред управляващите, ПП отрязаха диалога в енергетиката и международната политика и видяхме какво стана. Оставиха на БСП трудните ресори „социална политика“ и „икономика“ и точно там нещата започнаха да се случват – и подкрепата за бизнеса, увеличаването на минималната работна заплата, и подкрепата за младите семейства чрез социални плащания и подкрепа за децата в училищна възраст“, припомни още той.

Драгомир Стойнев представи и основните параметри на фискалната политика на БСП, която на практика е най-разумната рамка за обединение и надграждане в предстоящите разговори за държавната политика след изборите.

„БСП предлага добра конструкция за национален консенсус – въпросът е дали това е целта или отново партийният егоизъм ще повлече държавата към поредните избори“, каза още той.

В Панагюрище в предизборната среща с участваха кандидатите за народни представители Петя Цанкова, Димитър Жилков, Светлана Парашкевова-Узунова, Велина Георгиева, Георги Янкулов и Елена Велева.

„Длъжни сме да поемем отговорност заради децата ни, заради близките ни, заради нас самите. Силата на БСП  е в честния и откровен разговор, защото БСП е партията на ясните и конкретни решения и в центъра на политиката й е бил винаги българският гражданин“, заяви Велина Георгиева. 

Повишаване на доходите и на покупателната способност, защитаване на националните ни интереси са част от приоритетите на БСП“, каза и Светлана Парашкевова. Георги Янкулов коментира, че БСП е против войната в Украйна, България иска неутралитет и иска да е зона на мира. „Ще работим за последователна политика срещу поскъпването на цените, за ръст на социалните плащания“, подчерта Петя Цанкова.