Янаки Стоилов: Основна задача на БСП е да поставя темите на социалните очаквания и националните интереси

Депутати и общински съветници от левицата обсъдиха общинските бюджети на семинар Пазарджик

Семинар „Общински бюджети – практики и проблеми” събра в Пазарджик представители на БСП в местната власт от целия регион. “С инициативата си поставяме за цел да обменим добри практики, да обсъдим проблеми и възможни решения, които да отговарят на очакванията на хората, защото приемането на общинските бюджети е от изключително значение и обществен интерес”, посочи областният председател на БСП Йордан Младенов, който организира форума.

“Смятам, че представителите на БСП в местната власт трябва да подходят много сериозно и привличайки експерти и специалисти, да оформят позиция и политическо отношение при приемането на общинските бюджети”, заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от левицата Янаки Стоилов, който участва в семинара. По думите му тези позиции трябва да са добре формулирани, мотивирани и публично оповестени. Той подчерта, че БСП има много добри практики в местната власт в редица общини в страната, които засягат широк спектър от социални услуги и предложенията, които правят общинските съветници от партията, е необходимо да са за важни дейности, които касаят големи групи хора. Янаки Стоилов посочи, че основна задача на партията е да поставя всички теми, отговарящи на социалните очаквания и националните интереси. „Най-важното обаче, за което трябва да си дадем ясна сметка, е, че не просто трябва да подготвим едно или друго предложение, да кажем правилните неща, а да намерим съмишленици, които искат да участват в битката за собственото си бъдеще, за да може българският народ да излезе от примирението и самоунижението”, каза зам.-председателят на БСП.

Румен Гечев: Бюджет 2016г. – бюджет на дългова мизерия

На основните параметри на държавния бюджет, които да се обвържат с реализацията на общинските бюджети, акцентира проф.Румен Гечев, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, лектор на семинара. „Категоричната характеристиката, която сме дали на бюджет 2016 и неговата рамка, е „бюджет на дългова мизерия”, посочи проф. Гечев. По думите му дългът, който е бил гласуван от управляващите, е колосален и ни вкарва в дългова спирала. Според него най-страшното на тези заеми е, че не отиват за развитие на икономиката. „Нямаше да бъде толкова притеснително, ако тези пари отиваха чрез публично-частни партньорства за стимулиране на българския износ така, както се прави в Япония, Германия или Франция – стимулиране на експорта с финансови средства, гарантирани от държавата и публично-частни партньорства. Но един лев от този заем не отива за стимулиране българската икономика”, категоричен бе Румен Гечев. Той обясни, че този бюджет е на мизерията и защото парите за майчински, за отпуски по болест,  за бедни семейства се замразяват.

Проблеми и практики при приемането на общинските бюджети и своя опит в хода на дискусията споделиха Станимир Велчев, общински съветник в ОбС – Панагюрище и Търпена Лабова, общински съветник в ОбС – Брацигово.