Димитър Димитров, БСП: Зад здравната реформа се крие едно голямо разхищаване на обществен ресурс

Пред Радио Фокус Пазарджик

До няколко дни се очаква опозицията да внесе в Народното събрание вот на недоверие на правителството заради политиката в сферата на здравеопазването. За мотивите на вота и проблемите на здравеопазването Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с Димитър Димитров, народен представител от БСП.

Фокус: Какви са мотивите за предстоящия вот на недоверие заради политиката в областта на здравеопазването?
Димитър Димитров: Предстои в близките дни официално да бъде внесен в Народното събрание вот на недоверие към правителството във връзка с провала в политиката на здравеопазването. С внасянето на вота ще бъдат внесени официално и мотивите. Това, което провокира необходимия брой народни представители да бъде поискан вот на недоверие е действително всичко онова, което се случва в нашето здравеопазване и неговите провали. Можем да започнем с посещението на здравните заведения с личните карти, може да започнем и да подчертаем и пакетите със значими и незначими заболявания – едни, които се лекуват на момента и други, които трябва да чакат може би докато болестта отшуми или приключи с приключването на човешкия живот. Може да посочим пръстовите отпечатъци, можем да посочим отделените милиони и в същото време липсата на средства за животоспасяващи лекарства и, разбира се, последните дни скандалът с ваксините за нашите деца. Всичко това са едни изключително сериозни проблеми, които надделяха, за да може определено част от народните представители да поискат вот на недоверие на сегашното управление. Надявам се, че в този вот ще предстои един изключително сериозен и професионален дебат, в който всички тези проблеми не само да бъдат поставени като проблеми, а да бъдат поставени и пътищата за тяхното разрешаване. Защото един вот не означава на всяка цена сваляне на правителството, нови избори, нови управляващи. Един вот, според мен, означава решаване на проблемите, които стоят пред нацията. А проблемите на здравеопазването не са проблеми нито на мен, нито на групата, която ще подпише, нито на определена политическа сила. Това са проблеми на цялата нация.
Фокус: Смятате ли, че здравната реформа, която продължава вече повече от 15 години наистина се случи?
Димитър Димитров: За мен здравната реформа и думата реформа се използва от много хора, без да знаят за какво става въпрос, а в същото време зад нея се крие едно голямо разхищаване на обществен ресурс, една голяма кражба на обществени средства под прикритието на грижа за здравето на хората.
Фокус: Какво може да се направи спешно за решаване на най-големите проблеми в сферата на здравеопазването?
Димитър Димитров: Това зависи, за съжаление, от управляващите. Нашите управляващи не слушат опозицията, не слушат дори гласа на гражданите. Те, подгонени от срокове за приемане на бюджет, за приемане на програми, внасят, съгласуват си, слагат си отпред определението „реформатори” и не чуват никой друг. Пак казвам, за мен е много важно да се проведе този дебат – открито, пред всички наши граждани, за да може действително в здравеопазването да започнат да се решават някакви проблеми. Това, което аз виждам през тези 15 години, е нарояването на десетки частни болници, едно скъпо, все по-скъпо здравеопазване, което, ако нямаш средства в джоба, няма как да си позволиш и в същото време с незнаен изход. Възможно е и да те приемат и да не те приемат, а в същото време да се отчетат десетки страници, изписани с извършени диагнози и манипулации, а в същото време да се отидеш, без да знаеш защо си отишъл.