Янаки Стоилов: Моделът на здравеопазването произвежда проблеми, които се задълбочават

Зам.-председателят на БСП взе участие в дискусия за здравеопазването

 „Установеният модел на здравеопазването не кара дори най-добросъвестно работещите в нея да се стремят хората да боледуват по-малко, тъй като целият разговор е насочен за това, когато някой е болен, как да намери необходимото лечение. Имаме конструкция, която сама по себе си произвежда проблеми, които се задълбочават. Имам право да говоря критично по темата, защото още при въвеждането на този модел предупредих за неговите последици. Аз и колегите ми от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ преди няколко дни изразихме отношението си към политиката на сегашното правителството в сферата на здравеопазването”. Това заяви зам.-председателят на БСП и депутат от левицата Янаки Стоилов по време на дискусия, организирана от Регионалната колегия на БЛС в Пазарджик.
Според него посягането на основни структури в доболничната помощ доведе до това, което имаме в момента. Сега се вторачваме в болничните легла, но забравяме, че системата работи в своята цялост от общопрактикуващия лекар до патоанатома. По думите му темата за профилактиката почти отсъства, защото тя е наместена в този финансов модел, вместо да бъде отделена като отговорност на държавата. Стоилов бе категоричен, че когато се разкриват болници, режимът е доста либерален, записани са много неща, а после всеки министър се опитва да стеснява изхода на системата, вместо да контролира какво става на нейния вход. Това е причина парите за здравеопазване, без да са достатъчно, последователно да се увеличават, а крайният продукт става все по-малък дотам, че вече почти половината от лечението на гражданите се заплаща от техния джоб, а не от Здравната каса или от Министерството”, каза още народният представител.
            По време на дискусията стана ясно, че според проекта за Здравна карта болничните легла в област Пазарджик трябва да бъдат намалени на 960, като към момента те са 1465. Най-драстично е намалението на педиатричните легла от 335 на 185 и хирургичните от 333 на 166. „Ако съдържанието на представената проектонаредба за Областна здравна карта стане факт, ще доведе до сериозни затруднения и ще намали възможностите да се осигурява здравето на живеещите в областта”, споделиха лекари. По техни думи 10 легла за инвазивна кардиология за цялата област са крайно недостатъчни, а спешна ортопедия в Пазарджик на практика няма да има.
Присъстващите лекари споделиха и опасенията си, че драстичното съкращаване на легла няма да доведе до подобряване на здравното обслужване. Според общопрактикуващи лекари пациентите им категорично са против пръстовите отпечатъци. Против пръстови идентификатори се обявиха и присъстващите на срещата. Стана ясно също и, че Българският лекарски съюз се ориентира към неподписване на национален рамков договор.
            Янаки Стоилов пое ангажимент да постави въпроса за подготвяната здравна карта за област Пазарджик публично пред министъра на здравеопазването.