Михаил Миков: БСП няма да подкрепи бюджета. Той убива България като икономика и перспектива

Nov 19, 2015 0 47913

Бюджетът за 2016 г. стабилизира бедността и неравенството

„БСП ще бъде ясна и последователна опозиция за бюджета. Ще бъдем опозиция заради убийствената бедност, на която бюджетът обрича гражданите, безперспективността на икономиката, убийственото бъдеще на нашите деца  и на България. Ние няма да подкрепи този бюджет и ще продължим последователно да предлагаме други решения, които дават друго бъдеще и друга алтернатива”. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП и на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков.  Лидерът на левицата подчерта, че след 25.10.2015г. неусетно в този законопроект е включена и актуализацията. „Все повече невидими резултати от това управление се виждат, а българските граждани ще ги усещат все по-осезаемо”, заяви той. Миков припомни, че през февруари финансовият министър в казал, че няма да има актуализация и премиерът е заявил, че който министър иска повече средства, трябва да си напише оставката, а сега се иска актуализация, която е провал на бюджета за 2015. „ Това е провал на изпълнението въпреки гръмките приказки, за увеличените приходи, които би трябвало да водят до друга тенденция, а не до тенденцията – дълг дефицит, дълг дефицит”, заяви лидерът на левицата. По думите му тази тенденция тика страната към безпътица. „Как иначе да си обясним, че и през 2015г, и през 2016г. се задълбочава тендецията, започнала пред 2009г.- 2010г.на най-бързо нарастване на външния дълг като процент от БВП?”, попита Миков.

Председателят на БСП заяви, че има увеличение на разходите с 2 млрд., за сметка на 5,3 млрд. външен дълг или по 740 лв. на всеки български гражданин, към което се прибавят  винетките, градините, увеличението на социално осигурителните вноски на земеделците, повишеният данък на хората с минимална работна заплата. „Честито на българските граждани за невидимите резултати, които ще видят през 2016г. с политиката, събрана в този бюджет”, заяви той.

Бюджетът за 2016 г. стабилизира бедността и неравенството

Михаил Миков подчерта, че този бюджет стабилизира бедността, не държи сметка за тежката демографска перспектива пред България. „Как да си обясним, че майките  и всички социални категории, които са свързани с бъдещето на нацията не получават нищо?”, попита лидерът на левицата. Той подчерта, че правителството получава 2 млрд. лв, непрозрачно и неразписано, защото за тях могат да се вземат проценти, а няма как да даваш помощи за деца и да вземаш проценти. „Икономическата ситуация в страната се влошава, което отчитат и български, и чужди експерти. Спиралата дефицит- дълг- дефицит води България към безперспективност”, обясни той.  По думите му бюджетът задълбочава неравенствата, което е свързано и с данъчната политика, която правителството прокарва. „Параметрите в бюджета не държат сметка как ще изкарат общините следващата година, когато се увеличават праговете на минималната работна заплата, а в същото време средствата за заплати не се увеличават”, заяви Миков и поясни, че това ще стане чрез съкращаване на служители, защото  иначе няма да могат да се направят общинските бюджети.

Няма перспектива пред страната

„Всяка от партиите, подкрепящи управлението, търси начин да се разграничи от бюджета. ГЕРБ и РБ доста свенливо защитават параметрите, които ще усетят българските граждани догодина”, заяви председателят на левицата. По думите му  през следващата година ще харчим все повече пари, защото е нова изборна година и в резултат- държавният дълг ще достигне 30% от БВП. Миков предупреди, че ако днес нещата са спокойни заради ниските лихвени равнища, то ако те тръгнат нагоре- да му мислят българските граждани, защото погасяването на дълга ще стане още по-непосилно.

Миков подчерта, че освен парите от еврофондовете няма свежи пари в българската икономика и преките инвестиции са почти никакви, а държавата продължава да се грижи много повече за служителите в централната администрация.

Председателят на БСП заяви, че бедността е бич за страната и все повече хора осмислят перспективата да търсят бъдещето си в чужбина. „Бедността не е приоритет на българското правителство- и не само като приоритет в Люксембургското председателство. Българското правителство не е предпочело по никакъв начин да включи това, което Люксембургското председателство включва като  социално  измерение”, обясни той.

Миков се заяви, че управляващите имат гласовете да приемат бюджета   и ще има много лицемерие тези дни- на разграничаване от тази политика. Защото отговорността за нея е на „всеки който подкрепи бюджета и това, което ще се случва в България не само през 2016г. а и през следващите години”.

В началото на дебата зам.-председателят ПГ на БСП Атанас Мерджанов направи предложение за пряко предаване на дебатите за бюджета по БНР и БНТ, но управляващото мнозинство не го прие. „Странно е, че представителите на  управляващото мнозинство отказват да се предават пряко дебатите за Закона за бюджета на Република България за 2016г.  Странно е, че вчера бяха приети бюджетите за Държавното обществено осигуряване  и на НЗОК без нито едно изказване на управляващите. Нямате ли аргументи да защитите бюджетната си политика или искате да мине между другото?”, обърна се Мерджанов към управляващите.