Драгомир Стойнев: Предложението на БСП за таван на цените вече се случва в цяла Европа 

24.09.2022 г.

“Срещнахме се с много избиратели и няма как да не усетим страха у хората - страхът от неизвестното, страхът от бедността, страхът да не изгубят това, което имат. Ние предлагаме решения за това. Считаме, че трябва да се продължат мерките в подкрепа на бизнеса и помощта за домакинствата. За нас е важно да не се всява страх, хората да бъдат спокойни.  Само ако сме единни, само ако сме разумни, само ако сме социално отговорни, можем да преодолеем страха.” Това заяви водачът на листата на “БСП за България” за 13 МИР - Пазарджик Драгомир Стойнев в предаването “Панорама” по БНТ. 

“Предлагаме таван на цените на електроенергията, на газа и на водата. Това се случва вече в цяла Европа. А онзи ден Урсула фон дер Лайен предложи това, което БСП предлага - допълнителна такса върху печалбата на производителите на ел. енергия. Стигна ни времето това да го направим само за държавните предприятия, но трябва и за частните, защото в момента те трупат свръхпечалби”, каза Стойнев за предложенията на БСП в енергетиката. 

Той уточни, че става дума за мораториум, какъвто имаше миналата зима, и това е нужно, както тогава, така и сега, българските граждани да  преодолеят зимата. “След което, от април месец трябва да се въведат две тарифи, за да се подпомагат нуждаещите се”, добави социалистът.  

“Договорът за азерската газ се подписа по времето, когато аз бях министър. Това е един много добър договор и е реална диверсификация, защото това означава да ползваш всички възможни източници, а не да кажеш, че не искаш руски газ”, подчерта Драгомир Стойнев. 

Кандидатът за народен представител от левицата обясни, че ако България се откаже от “Газпром”, ще ни трябват годишно 30 танкера втечнен газ, които в момента много трудно биха се намерили.  “Европа на този етап не може без руска газ”, обобщи Стойнев. 

Според него политиците не е трябвало да се намесват в разговорите на “Булгаргаз” и “Газпром-експорт”, а тези разговори да продължат на ниво фирми, тъй като, той припомни, България все още има действащ договор с “Газпром”.  

“Политическата зима може да бъде по-опасна от астрономическата зима. Всички трябва да направят крачка назад в името на България. БСП показа, че може да подаде ръка в името на националния ни интерес. Точно в този момент, за да защитим домакинствата, бедните, бизнеса, трябва да сложим един щит срещу заплахата, която идва отвън. БСП е готова за това”, категоричен бе Стойнев. 

“За много кратък период БСП успя да изпълни своите обещания. Ние имаме готовност да продължим да се борим за една здрава и образована нация, такава каквато да гарантира спокойствието на българските граждани. Считам, че БСП може да е моторът това да се случи”, заяви още той.