Стойнев: Важно да се включим към страните, искащи предоговаряне на Зелената сделка, но това няма да стане с управление на Сглобката

05.06.2024

„Ние вече сме дали това, което се изискваше от нас от ЕС по отношение на намаляването на въглеродните емисии. Намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна членка, а не налагано административно. България вече е постигнала 43 процента намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 спрямо 1990 г."

Това каза Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в 27 МИР-Стара Загора, на среща в Гълъбово. 

Към момента единна българска позиция за съдбата на комплекса няма, е мнението на БСП. Така че, освен рисковете от сегашните параметрите на Зелената сделка, има и вътрешен риск. На реформата на въглищната енергетика се гледа като на усвояване на средства за нови проекти, а не като на път за модернизиране и удължаване на живота ѝ.  

„Две са важните неща след изборите – да се включим към страните, искащи предоговаряне на параметрите на Зелената сделка и цената на въглеродните емисии, но национална, а не с бизнес-позиция, подготвена от НПО организации. Вътре в страната блоковете на ТЕЦ „Марица Изток” да бъдат включени на регулирания пазар, което ще гарантира работата им“, заяви Стойнев. 

БСП предлага  адекватна на реалността тук, в региона, социална програма. Част от нея е предпенсионен отпуск (в рамките на 5 години преди пенсиониране), по време на който миньорите ще получават 80 процента от заплатата си, ако не си намерят алтернативно работно място. 

БСП предлага и въглищните региони в Европа да бъдат преобразувани в икономически зони, освободени от данъци. „През годините Европа изнесе своето индустриално производство в Азия и видяхме негативните ефекти от прекъсване на доставките по време на Ковид кризата. Исторически шанс е сега отново да си върнем тези индустрии в Европа”, коментира Драгомир Стойнев.

„Решенията не се вземат на жълтите павета, решенията се вземат от хората чрез гласуване, затова е важно участието в изборите, важно е и да се гласува с разум“, заяви още той.