Янаки Стоилов: БСП има основание за вот на недоверие по няколко въпроса

Дек 16, 2015 Новини БСП в медиите 1 1966

 Левицата ще гласува против промените в Конституцията днес

„БСП ще гласува против промените в Конституцията днес”. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов в ефира на БТВ. Той добави, че целите на съдебната реформа  би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове. Това по думите му означава да не бъдат под влияние на политически фактори и да не бъдат в обслужване на частни и корпоративни интереси. Стоилов заяви, че трябва да стане ясно и кой подбира кадрите в съдебната система. Той даде пример със  случая Янева. „Тя беше избрана от този висш съдебен съвет. На този ВСС за много от решенията влияе ГЕРБ, специално за това решение чрез Цветанов, и сега тези хора ни казват, че отново със своите действия те ще направят съдебната система различна”, обясни народният представител. Той припомни, че този процес е тръгнал по инициатива на РБ и на ГЕРБ. По думите му обаче, в процеса на обсъждането и гласуването на промените е станало ясно противопоставянето между две групи, свързани с управляващите, за това кой да използва механизмите за преразпределение на икономическа и политическа власт чрез съдебната система. „Това е битка на две групи, свързани с  вътрешни и външни влияния. Това наблюдаваме в момента - на финала на прословутия исторически компромис”, категоричен бе Янаки Стоилов.

Народният представител обясни, че БСП има основание да предприеме процедура по вот на недоверие по няколко въпроса. „Ако говорим за достъпа до здравеопазване и неравномерното разпределение на здравните грижи в страната, имаме пълно основание да поискаме такъв вот”, категоричен бе той. Стоилов припомни, че предстои и либерализацията на цените в енергетиката, като цената на тока ще се увеличи, а няма защитни мерки по отношение на социално слабите. „Дефицитът в енергетиката вече се измерва с милиарди и това също е повод за вот на недоверие”, обясни народният представител.  Според зам.-председателят на БСП друг проблем е това, че страната задлъжнява, а никаква част от тези средства не се влагат в икономиката и производството. „Ние сме готови да разговаряме с други парламентарни групи  и ако те имат предпочитания към тези теми или други, да ги обсъдим. Дали такъв вот ще бъде внесен, зависи от това дали ще имаме необходимата подкрепа”, обясни още той.  Янаки Стоилов каза още, че за първи път БСП има такова представителство в парламента, което не й позволява сама да внесе вот на недоверие срещу правителството. „Наличието на много парламентарни групи, които като модули се присъединяват към управляващите в критични моменти, не съдейства за развитието на демокрацията”, категоричен бе той.

„Христо Иванов подаде оставка, защото групата на ГЕРБ, на ДПС и на главния прокурор надделя над тази на Реформаторския блок, министъра на правосъдието и част от магистратските съдебни кръгове”, коментира народният представител. Той добави, че Реформаторският блок е трябвало да бъде съуправляващ, а той в момента е просто полууправляващ. По думите му, това е така, защото в момента една част от тях са плътно до властта, а друга, участвайки във властта, опитват да се разграничат от нея. Според Стоилов ДСБ продължава да е критична част от управляващите в момента, а не опозиция. ”Представители на ДСБ казват, че са в опозиция, а техните членове продължават да участват в управлението”, добави той. По думите му около Петър Москов и оставката му като заместник-председател на ДСБ  се вдига само шум. „Малко хора тръгнаха след Радан Кънев, защото властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България, където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги”, каза още Янаки Стоилов.

 Чавдар Георгиев:Постоянно имаме поводи за внасяне на вот на недоверие

„Поводи за внасяне на вот на недоверие имаме постоянно, защото нито една от реформите, които шумно се прокламират, не даде някакъв ефект. Не става въпрос за моментно използване на ситуацията, защото в управляващото мнозинство има заявени политики и реформи, които ние не одобряваме, и те са против интересите на хората, които ние отстояваме”. Това каза народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев в ефира на БНТ. Той добави, че  на този етап няма основание за предсрочни избори. „Две са нещата, които показват, обаче, че властта трябва да бъде сменена. Първото е антисоциалната политика, като увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, замразените социални плащания. Второ държавният дълг, който натрупа това управление и за който никой не знае за какво е бил използван”, заяви народният представител.  Той добави, че хората не са видели нищо положително от това и че държавата е задлъжняла с 16 млрд.

„БСП от самото начало е ясно и категорично против промените в Конституцията”, заяви още Георгиев. Той каза още, че ролята на новия министър на правосъдието трябва да е преди всичко фокусирана към взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт. „Човекът, който ще заеме този пост трябва да разбира проблемите в системата и да има поглед върху функцията на самото министерство”, категоричен бе Чавдар Георгиев.