Брацигово

Председател на Общински съвет - Галина Василева Траянова

гр. Брацигово 4679, ул. "Васил Каблешков" №32

 

Община Брацигово се намира в Южна България и е една от съставните общини на област Пазарджик. Има 7 населени места (с. Бяга, с. Жребичко, с. Исперихово, с. Козарско, с. Равногор, с. Розово, гр. Брацигово) с общо население от 9 648 жители (към 01.02.2011). Общинският център е град Брацигово.
Община Брацигово попада в Западно Родопската област на Осоговско-Родопската зона. В нея се включват части от Бесапарска, Къркарски и Баташки ридове.
Изключително интересен и забележителен е фактът, че в община Брацигово се констатира най-чистия въздух на Балканския полуостров. Този факт е изнесен от изследвания на NASA направени в началото на 2004г. за което ръководството на община Брацигово получи специално известие, подкрепено със снимков материал от NASA – USA.
Благоприятният климат, изобилието на гори, пасища, бистри реки и потоци, плодородни почви и важни пътни артерии са предпоставките земите в Брациговската община да бъдат населени още в най- дълбока древност. Много са веществените доказателства, оставени от траки, римляни, славяни и българи. Могилите в с. Равногор са с тракийски произход. Тук е най-голямата куполна тракийска гробница в България. Тракийските гробници са от ранно християнската църква в с. Исперихово. 
Камбанарията в гр. Брацигово, строена през 1885г. от майстор Иван Драгов е най-високата на Балканския полуостров. Град Брацигово е известен с богатото си културно и историческо наследство. Традициите но брациговската архитектурна школа се продължават и до днес чрез обучението на нови кадри в професионалната гимназия по архитектура и строителство ПГАС “Г. Златков”. Безспорен принос за освобождаването на България от турско робство има и гр. Брацигово, който е един от центровете на Априлското въстание – привлякло вниманието на европейските народи. 
Природата на този край е съчетала красотата и величието на Родопите с плодородни полета, както благоприятните климатични условия, така и наличието на многобройни и уникални културно-исторически паметници. 
През 1875 г. от 3054 жители на селището - 403 са били дюлгери. Именно това става причина през 1912 г. в Брацигово да бъде открито Сградо-строително училище, сега Професионална гимназия по строителство и архитектура. 
Владеейки до съвършенство каменоделското изкуство и познавайки много добре качествата на камъка, като строителен материал, благодарение на старите им връзки с Италия и италиански майстори, брациговци внедряват нашироко употребата му, както и тази на тухлите в строителството. Те заменят дървените колони, паянтовите арки и сводове, с масивни, изградени от камък или тухли, усъвършенстват тяхната конструктивна форма и я подчиняват напълно на архитектурно-художествените изисквания. По такъв начин нашите майстори първи възстановяват похватите на монументалната църковна архитектура през епохата на Възраждането. Един от първите майстори през Възраждането е известният брациговски строител Никола Тончев Устабашийски (учител на Колю Фичето).
Храмът посветен на "Св. Йоан Предтеча" в Брацигово е започнат през 1832г. и е завършен през 1833г. от най-добрите брациговски майстори начело с първомайстор Атанас (Насе) Гърнето. По-късно църквата била преустроена - разширени били прозорците, единият купол бил затворен, а другият - извисен, стълбата за емпорията била изместена и контрафорсите отвън били изсечени. Тя представлява една от много рядко срещащите се църкви с два купола.
В Брацигово се ражда и оформя като революционер Васил Петлешков. На 21 април на Синджирли бунар в Брацигово Васил Петлешков чете Възванието, Кървавото писмо и обявява въстанието с думите: "Бунт! Бунт! Панагюрнце, Копривщица, Клисура и селата въстанаха!" Започват шестнадесет дни на свобода и борба на населението от Брацигово и района. Сражението в Брацигово е едно от най-кръвопролитните, но въстанието е потушено, а Васил Петлешков заловен жив и измъчван до смърт.
През 1976 г. отваря врати експозицията в родната къща на Васил Петлешков. Тя разкрива живота и дейността на организатора и ръководителя на Априлското въстание в Брациговския въстанически пункт. На 11 и 12 май традиционно в общината се провеждат чествания от годишнината на Априлското въстание.
Експозицията „Брациговска архитектурно-строителна школа през Възраждането” е открита през 1981 г. в прекрасния комплекс „Попови къщи” и е посветена на прочутите брациговски дюлгери. В „Къневи къщи” – друг забележителен архитектурен паметник на културата е разположена Етнографската експозиция. Тя е открита през 1986 г. и разкрива поминъка, бита и обичаите на населението на Брацигово и района.
Читалище „Васил Петлешков” е паметник, културен дом и емблематична сграда - визитната картичка на град Брацигово. Изграждането на читалищен дом – паметник е втората крупна придобивка за града след 1945 година в памет на стотиците жертви паднали в революционните борби през различните епохи и във войните. 
Сградата на културния дом е построен на хълма „Малката пъдарница” над местността „Сарговица”.
От 2009 г. към Градски исторически музей функционира постоянна експозиция на художествената галерия съдържаща произведения на известни български творци. А от 2010 г. към Архитектурен комплекс "Попови къщи" функционира и постоянната скулптурна експозиция на открито на световно известния проф. Крум Дамянов. 
На територията на община Брацигово има обявени шест защитени територии, някои от които са: защитена местност “ Атолука”, защитена местност “Тъмра”, историческото място “Винище”, архитектурен резерват – с. Жребичко. Атолука е курорт разположен в землището на Равногор, намиращ се на 5 км. от селото. Мястото е обградено от всякъде с вечно зелена иглолистна гора, което го прави особено предпочитан курорт и през лятото и през зимата. На 7 км. от село Розово се намира местността Розовски вриз. Нарича се така, поради факта, че там се събират много води, които с подземни тунели се отвеждат до микроязовир над селото. Това е предпочитано място за отдих от много туристи и през зимата и през лятото, заради кристално чистите си въздух, вода и девствената природа.
С минералния си извор, възрожденската архитектура и красивата околност Брацигово представлява привлекателен туристически център, особено за селски и екотуризъм. Действащите фирми на територията на община Брацигово са около 40. Основните отрасли на промишлеността, развивана от предприятията на територията на общината, са:
В общината съществуват десетки дървообработващи предприятия, специализирани в производството на дограма, дървени сглобяеми къщи, дървени палети, мебели, бутилиране на минерална вода и производство на безалкохолни напитки, преработка на мляко и производство на млечни продукти, производство на мраморни изделия и облицовки.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи