Лесичово

Председател на Общински съвет - Димитрия Методиева Тошкина

с. Лесичево 4463, ул. "Иван Ночев" № 15

 

Община Лесичово се намира в Южна България и една от съставните общини на област Пазарджик. Има 7 населени места (с. Боримечково, с. Динката, с. Калугерово, с. Лесичово, с. Памидово, с. Церово, с. Щърково) с общо население от 5 408 жители (към 01.02.2011). Общинският център е село Лесичово. Една от младите общини в България, създадена е на 10.09.1983г.

Община Лесичово е разположена в Северозападната част на Пазарджишка област. На север и на изток граничи с община Панагюрище, на юг с община Септември, на югоизток с община Пазарджик, а на запад с община Ихтиман. Общата площ, която заема община Лесичово, е 21,9 кв.км.
Административен център на общината е село Лесичово. Територията на община Лесичово обхваща на север и запад части от Ихтиманска и Същинска Средна гора, а на юг и югоизток — северните разклонения на Горнотракийската низина.
Главната водна артерия, протичаща през територията на община Лесичово, е река Тополница. На 15 км северозападно от село Лесичово е изграден едноименният язовир, а бента на реката при селото се използва като водосбор на водите от язовир „Белмекен“.

Най-висока точка е връх „Бенковски” – 1186 м над историческата Бенковска поляна, известна с най-масовото участие на населението в Априлското въстание.

Община Лесичово е малка по територия, но с богато културно-историческо наследство. Земите и през различните епохи са населявани от траки, римляни, византийци, славяни, турци, арменци, евреи и най-много българи. Открити са археологически разкопки – великият Траянски друм, римска пътна станция, римски мост, средновековни крепости, османски каменни мостове, златни накити и сребърни монети, тракийска колесница и златни съдове.

Лесичово е борческа община с участие на населението в народно-освободителните борби на българския народ. В общината се намира прочутият Калугеровски манастир, където Левски е основал таен революционен комитет.

Има вековни традиции в земеделието, животновъдството, винопроизводството. Във всички етапи на развитие селското стопанство е заемало водещо място в общинската икономика, осигурявало е основната част от доходите на населението и най-голяма заетост на трудоспособното население.

В населените места има певчески, танцови и кукерски състави, които печелят награди и разнасят славата на община Лесичово.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи