Община Панагюрище

Председател на Общински съвет - Светлана Димитрова Парашкевова-Узунова

гр. Панагюрище 4500, П.К. 77

 

Община Панагюрище се намира в Южна България и е една от съставните общини на Област Пазарджик. Общината има 10 населени места с общо население 25 263 жители (01.02.11 г.). Общинският център е град Панагюрище.
Панагюрище e град, съчетал щедри природни дадености, уникално културно-историческо наследство и богати традиции с модерна инфраструктура, предприемаческа активност и икономически потенциал. Градът е познат още от древността. През 1949 година там е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникален паметник на тракийската култура и цивилизация.
Мощният духовен и икономически подем през Възраждането превръщат Панагюрище в център на Априлското въстание през 1876 година, когато градът за десет дни е столица на България. Паметно място за всеки българин е и близката местност Оборище, където през април 1876 г. се провежда Първото българско велико народно събрание и фактически се заражда българската демокрация и парламентаризъм.
Панагюрище е град – светиня, който пази и до днес жив духа на българщината. Впечатляваща е “огърлицата” от възрожденски къщи, които съхраняват национални реликви от Априлската епопея и "най-българското време". Уникални културно-исторически и архитектурни паметници са и трите панагюрски църкви.
В града се намира и единствената в България Геомагнитна обсерватория към БАН.
Панагюрище е град с неповторима атмосфера и дух, който днес уверено гради съвременната си визия и все повече се утвърждава като модерен и атрактивен туристически център.
Природните дадености и богатото културно-историческо наследство превръщат Панагюрския край във все по-привлекателна дестинация за български и чуждестранни туристи. Многобройните забележителности ежегодно привличат хиляди ценители на културно-познавателния туризъм. 
Ловното стопанство в Панагюрище обхваща площ от 17 500 хектара, в които се срещат благороден елен, елен-лопатар, дива свиня, сърна, муфлон и др. Богатство са и минералните извори в Панагюрище, Баня и Поибрене с доказани лечебни качества при заболявания на опорно-двигетелния апарат, стомашно-чревната система и др. Известно с балнеосанаториумите си е с. Баня, познато като курортно селище още от римската епоха.  Чудесни възможности за туризъм и отдих сред природата предлагат и базите в Панагюрски колонии и местността Манзул, прочути с букови гори и въздух, лечебен за дихателни заболявания. На 1 и 2 май по традиция се провежда националното честване на годишнините от Априлската епопея и тогава Панагюрище се превръща отново в столица на България, с неповторимата си атмосфера.
Местоположението, благоприятните климатични особености, лечебните минерални извори, щедрата природа, уникалните археологически и културно-исторически паметници, значимите събития от Април 1876 година правят Община Панагюрище удобно и привлекателно място за туризъм. 
На 16 километра от град Панагюрище се намира известният планински курорт Панагюрски колонии (1040 м.), основан в началото на 20 век като място за отдих и укрепване здравето на децата от Панагюрските околия. Въздухът там е оценен като изключително лечебен за белодробни заболявания.
Уникалното и със своето значение Панагюрско златно съкровище, редица тракийски некрополи, гробници и храмове, многобройните средновековни крепости – „Красен“ и „Душков пчелин“ и калетата допринасят за развитието на културно-познавателният туризъм.
Музейната мрежа в града е добре развита и организирана в музейния ансамбъл, който включва Централен исторически музей и няколко възрожденски къщи с етнографски експозиции. Построени в средата на 19 век, в тях е пресъздадена атмосферата от навечерието на Априлското въстание, показани са битът, традициите и основните занаяти на населението.
Най-ярък паметник от древната епоха на траките е откритото през 1949 година Панагюрско златно съкровище.
Панагюрското златно съкровище се състой от 9 съда с богата украса, изработено е от чисто злато и тежи 6 килограма и 164 грама. Най-големият съд е амфората – ритон, 7 са ритони – 3 с формата на животински глави, 1 като протоме (задна част на тяло) на козел, 3 женски глави и една фиала.
Датировката на съкровището, макар и силно затруднена, въз основа на стиловия анализ, може да се отнесе най-общо в рамките на 4 век пр. Хр., най-вероятно последните 3-4 десетилетия.
Произведение с огромно значение за историята и за световното изкуство, съкровището легитимира траките като носители на високохудожествени творчески и технически традиции, с които те дават принос в развитието на световната култура.
Родната къща на Райна Княгиня е паметник на културата с национално значение. Тя е представител на средногорския тип асиметрична къща. В този дом на 6/18.01.1856г. се ражда бъдещата знаменоска на априлското въстание – Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня. На 3 май 1950г. къща-музей „Райна Княгиня“ разтваря врати за първите посетители. Сред ценните реликви в музея е Главното знаме на панагюрските въстаници, което Райна Княгиня възпроизвежда през 1901г. по случай първото официално честване на Априлското въстание.
В двора на къщата-музей се намира мраморна скулптура на знаменоската, под която се съхраняват нейните тленни останки.
Историческата местност „Оборище“ се намира на около 7 километра северозападно от Панагюрище, скътана в пазвите на Средна гора. Тук през пролетта на 1876 година се провежда Първото Българско Велико Народно Събрание. Издигнатият през 1982 година паметник пази имената на участниците в него. В града се намира и Национален мемориален комплекс Априлци, издигнат през 1976 година по случай 100-годишнината от Априлското въстание.
Понастоящем Панагюрище е значителен регионален икономически център. Обликът на община Панагюрище е почти изцяло промишлен, като основни структуроопределящи отрасли са добивната промишленост, машиностроенето и приборостроенето, текстилната, шивашката и хранително-вкусовата промишленост.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи