Община Ракитово

Председател на Общински съвет - Веска Андонова

гр. Ракитово 4640, ул. "Цепина" №1

bsprakitovo@abv.bg

 

Община Ракитово се намира в Южна България и е една от съставните общини на област Пазарджик. Общината има 3 населени места (с. Дорково, гр. Костандово, гр. Ракитово) с общо население 15 802 жители (01.02.11 г.). Общински център е град Ракитово. Разположен на 811 м н.в. в югоизточната част на Чепинската котловина в Западните Родопи. През градчето тече Стара река, приток на р. Марица, а на юг се простира обширен лесопарк, известен с наименованието “Паркът”.

Живота в землището на града се заражда около IV в. пр.н.е, в местността "Могилите". Името на селището произлиза от ракитата, която е от рода на върбата. В миналото Ракитово се е славело като абаджийско и текстилно средище. Първото училище в Ракитово е създадено през 1865 година. Голяма заслуга за образоването на ракитовци и чепинските българи има и известната българка Неделя Петкова която се заселва в Ракитово 1883 година.

Разцветът на Ракитово е през 1935 година, когато е най-големият туристически център в района. През 1963 г. Ракитово е обявено за планински климатичен курорт, през 1964 г. — за селище от градски тип, а през 1969 г. — за град. През 1977 г. става общински център.

 Целият район около Ракитово е богат на природни и културно-исторически забележителности. На един от усамотените върхове от рида Къркария се намира една от най-големите родопски крепости - “Цепина” наричана още и “недостъпна”. През XIII в. тя е била столица на феодала - Деспот Слав, сестрин син на Калоян. Крепостта е била оградена със зид, запазен до височина от 6 м и с дебелина 3 м.

Районът на Ракитово е с много слънчеви дни и умерена облачност. Фантастичната природа създават условия за пълноценна почивка през всяко време на годината. В източната част на Чепинската котловина е открито находище на термални минерални води с температура до 50°С и ниска минерализация. Недалеч от градчето, на брега на богатия на риба язовир Батак се намира курортната зона “Цигов чарк”. В града има и предприятие за бутилиране на минерална вода, която със своя уникален състав лекува артритни и стомашно чревни заболявания.

Интересни за туристите в региона са още биосферният резерват “Мантарица”, пещерата “Лепеница” и уникалното Палеонтологичното находище при село Дорково. Часовниковата кула е един от символите на Ракитово. Построена е през 1872 г. на височината Бърдо, разположена в непосредствена близост до източната част на града. Висока е 18,6 м, а стените ѝ са дебели 0,8 м. Има формата на октагон (осмоъгълник) и представлява каменно-дървена кула.Тя е построена от Митхад Паша в чест на красива ракитовка.

В началото на месец август, на Илинден (по стар стил) се провежда Международен фолклорен фестивал в с. Дорково.

Икономиката на града е зависима от дървопреработвателната промишленост, която е основен работодател в района. С най-голям дял са дърводелските предприятия за профилирана дървесина, които произвеждат греди, дюшеме, ламперия и други видове продукти от профилиран и непрофилиран дървесен материал. Добре са застъпени и двата вида мебелно производство - занаятчийското и серийното. В града има и предприятия за екобрикети от пресовани дървесни частици.

Ракитово развива ловен туризъм, има изградени ловни ниви и всички условия за почиващите ловци.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи