Славчо Велков: Приех да вляза в политиката, защото припознах в платформата на БСП нещата, които споделям напълно

Платформата на БСП е реалистична, напълно изпълнима, непопулистка, стратегическа, добре разчетена във финансов план, със социален характер

„Бях поканен от лидера на БСП да вляза в политиката и аз приех, едва когато се запознах подробно с предизборната платформа на левицата. Приех да вляза в политиката, защото припознах в платформата нещата, които споделям напълно”. Това заяви водачът на листата на БСП в Пазарджик Славчо Велков по BG on AIR. Той обясни, че платформата на БСП е реалистична, напълно изпълнима, непопулистка, стратегическа, добре разчетена във финансов план, със социален характер.

По повод политическите обещания, Велков обясни, че към момента не е видял платформа на ГЕРБ, но припомни, че само преди няколко месеца те са заявили как няма средства за увеличение на учителските заплати с едва 10%, както поиска тогава министър Кунева, а изведнъж обявяват, че ще увеличат заплатите им два пъти.

Славчо Велков продължи с темата за националната сигурност като посочи, че е участвал в обсъждането на програмата на БСП в раздела, засягащ външната ни политика, националната сигурност, отбрана и вътрешния ред и сигурност. „За разлика от много експерти, аз не разглеждам националната ни сигурност във вида, в който го правят много от тях. Разглеждам я като политика за защита на националните интереси във всички измерения – вътрешна, външна, икономическа, социална, финансова, религиозна и т.н.”, обясни той.

Оценката за управлението на Борисов в сферата на сигурността е незадоволителна

Според него системата ни на национална сигурност се нуждае от реформиране. „В платформата на БСП достатъчно ясно са разписани основните направления в тази сфера. Насочваме усилията към минимизиране на рисковета за сигурността от сравнително новите заплахи и предизвикателства, като тероризма, мигрантски потоци и вълни, гарантиране на личната сигурност, борбата с битовата престъпност”, обясни Велков в каква посока ще се работи в тази област. Според него оценката за управлението на Борисов в сферата на сигурността е незадоволителна. „Един от примерите е битовата престъпност”, подчерта Велков. По думите му, за да се подобри работата на службите, те трябва да се деполитизират, да се засили и контролът върху тях.