Социалистите в Пазарджишка област атакуват шуробаджанашките връзки във властта

БСП се обяви против срастването на партията ГЕРБ с държавата

„Областната организация на БСП в Пазарджик започва поредица от пресконференции, в които депутатите на столетницата и местните активисти и общински съветници, ще представят пълна серия от сигнали, постъпили от граждани по отношение на местната власт. БСП се обяви против срастването на партията ГЕРБ с държавата”.  Това заяви председателката на левицата в пазарджик Петя Цанкова на  срещата с журналисти, на която присъстваха депутатите от „БСП за България” Йордан Младенов и Надя Клисурска, които представиха своята дейност от началото на политическия сезон до момента.

„БСП ще представи и алтернативен проекто-бюджет за предстоящата година, като експерти от БСП ще визират вижданията си за харченето на държавни средства през 2018 г.”, обявиха социалистите. Според Надя Клисурска преднамерено в проекто-бюджета е заложено по-ниско ниво на очакван брутен вътрешен продукт, за да може в края на периода да бъде отчетен ръст.

Йордан Младенов подчерта, че по отношение на земеделието, БСП ще настоява за отпускането на допълнителни 10 млн. лв. за заплати на преподавателите в Селско-стопанската академия, да бъде завишен бюджетът на работещи в службите за борба с градушките, както и обстойна проверка на работата в „Напоителни системи“, където има множество нарушения.

По време на пресконференцията стана ясно, че граждани от Варна са сигнализирали в Народното събрание за това, че частна фирма събира плащанията за водата за напояване, като прибира 70% от постъпленията като възнаграждение за това.

Като пример за нарушение в сферата бе посочено и това, че ексуправителката на пазарджишкия клон на „Напоителни системи“ Теодора Спасова успяла да уреди родителите си с договори към ведомството. Баща  ѝ бил назначен за обслужващ юрист, а майка ѝ за домакин – снабдител.

БСП ще настоява и за увеличаване на средствата, които да получават от държавата земеделските производители, като социалистите ще настояват и за промени в законодателството, които да гарантират, че 70 на сто от зеленчуците, месото и млечните произведения на пазара са българско производство.

„Не на последно място ще се апелира и настоява за завишен контрол по отношение на дърводобива”, каза Йордан Младенов.

Неприемането на оставката на Делян Добрев бе коментирана от Надя Клисурска като правен нонсенс. Тя заяви, че позицията на БСП по отношение на корупцията се съдържа във внесения на 6 октомври законопроект за Закон за противодействие на корупцията.

„Кметът на Септември – Марин Рачев не познава принципите на демокрацията и местното самоуправление”, това пък заяви областната председателка на партията и общински съветник от Септември – Петя Цанкова. Тя подкрепи твърдението си с това, че градоначалникът отказвал да дава преки обяснения за поведението си пред съветниците, които третирал като лични врагове, ако го питат за неща, които касаят обществения интерес на града и общината.

„Никога не съм имала нищо лично спрямо г-н Рачев, питанията ми са свързани с обществения интерес и заради това смятам, че отношението му към мен и други инакомислещи съветници е преднамерено и необосновано. Нещата в Септември определено не вървят и е достатъчно да посоча поредицата от негативни ситуации там”, каза още Цанкова и даде примери с ареста на кмета на Семчиново, ареста на Влайков след трагичния инцидент във Виноградец и се стигне до протестите във Варвара.

Общинската организация на БСП в Септември дала толеранс на новия кмет от една година, за да прецени дали ще го подкрепя или не. Масло в огъня сипало уволнението на две директорки и закриването на ръководените от тях детски градини, с цел оптимизация на училищната мрежа. След това противоречията се задълбочили още повече, след като станало ясно, че Рачев няма да се съобразява с предложенията на опозицията в местния парламент.

Кметът на Септември ползва общинска техника за предизборни цели

„БСП е на страната на хората, които протестират във Варвара, защото смята, че те имат основание за това”, обясни социалистката. Като нарушение на общината бе посочено и че коли на фирмите на Рачев се ползват за обществени нужди, а върху тях стои емблемата на личната му фирма. Камиончета по чистотата например, били ползвани за предизборната кампания при предсрочните кметски избори в Бошуля.