Драгомир Стойнев: Правителството да реагира бързо и със средства, и с организация за почистване на коритата на реките Тополница и Марица

07.09.2022 г.

„Ще поискам среща с областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, за да преценим как най-бързо да бъде извършено почистване на коритата на реките Тополница и Марица от храсти и дървета. Без бърза намеса на правителството обаче – и с целеви средства, и с организация, няма да имаме решение, нито гаранции за сигурност на населените места под потенциален риск“. Това обяви на среща с жители на пазарджишкото село Юнаците, водачът на листата на кандидатите за народни представители от Коалиция „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той бе на място по тяхна покана и искане за съдействие заедно с Лиляна Мърхова-Присадникова, трета в листата за изборите, председател на Общинския съвет на БСП-Пазарджик и общински съветник. 

Речното корито на Тополница е обрасло с растителност и при евентуални проливни дъждове няма да може да поеме количествата вода. Така ще създаде опасност за селата по поречието на реката, както през август 2005 г., по времето на големите наводнения. Тогава преливаемият брод на река Тополница край село Юнаците бе отнесен от наводнението. 

Съгласно Закона за водите, в правомощията на областните управители по места е да следят за проходимостта на речните корита.  

„Хората трябва да бъдат спокойни, че няма да ги сполети същата беда и домовете им няма да пострадат, както в селата в Карловско“, подчерта Стойнев. 

Земеделските производители трябва да направят сдружения, чрез които продукцията им да намери пазар, а не прекупвачи да им дават различни изкупни цени, бе едно от предложенията на стопаните в село Юнаците. Драгомир Стойнев ги запозна с предложението на БСП за създаване на държавни земеделски борси, които да намаляване веригата на прекупвачите.