Близо 35 000 деца ще получават безплатни лекарства по рецепта в Пазарджишка област според програмата на БСП

15.09.2022 г.

“Днес сме изправени на кръстопът, който трябва да преминем и затова е необходимо да осигурим стабилност в държавата, за да може тя да поеме функциите си и да опази хората.”  Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Пазарджик Драгомир Стойнев  на пресконференция в областния град.

Драгомир Стойнев представи и пакета от мерки на БСП за бизнеса и хората.

Социалистите пожелаха и успешна учебна година на ученици и учители.

Подпомагането на фирмите трябва категорично трябва да продължи. БСП смята, че държавата не може да си позволи да се стигне до затваряне на бизнеси. Компенсациите за цените на тока трябва да продължат смятат социалистите. Те имат и програма за компенсации на цените на газа.

„Смятаме, че този, който има смелост да отвори бизнес в тези времена трябва да има сериозни данъчни облекчения. Бизнесът не е дойната крава на бюджета, бизнесът е партньор на бюджета и ако държавата иска да получава, трябва и да дава в този труден момент, за да запази бизнес-единиците живи.“, каза Стойнев.  

Той допълни, че кризата е повсеместна и ако държавата не подаде ръка на хората си, трябва да забрави дългосрочните стратегии, защото основният ресурс за развитие и стабилна икономика е човешкият.

БСП има готов пакет от мерки, които да се реализира веднага, след изборите. В сферата на здравеопазването социалистите предлагат безплатни лекарства за децата до 14 годишна възраст. В Пазарджишка област мярката ще обхване около 35 000 деца. За младите хора ще има напълно безплатни процедури за хора с репродуктивни проблеми, както и нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години. За пенсионерите-безплатни лекарства, преизчисляване на пенсиите, 722 лв. средна пенсия от 1 октомври и 30% или повече увеличаване на „вдовишките добавки“. 850 лв. минимална работна заплата предвиждат социалистите, както и да се постигне необлагаем минимум в размер прага на бедност като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане. За уязвимите групи те предлагат замразяване цените на газ, вода и парно и намаляване на 9% на ДДС върху медицинските изделия и лекарствата.

БСП за първи път предлага не само Северозапада и Странджа-Сакар да минат на специална грижа на държавата. Искаме и специална програма за Родопите – за инвестиции в чиста икономика, малки производства, туризъм, опазване на горите.

„Нужни са баланси и дълбоко разбиране на кризата, която е основно външна. Безотговорно е и ние да си създаваме вътрешна“, подчерта Драгомир Стойнев.

„Какво изпълнихме е видимо. Искам обаче да подчертая нещо много дебело: участието на БСП в правителството беше причината да се случат социалните мерки, беше и причината да се запази едно ниво на административна компетентност. Защото държавата не се управлява като фирма, а държавният бюджет е много сложен механизъм. Ако някой вярва, че може да управлява в тази криза с решения в тесен кръг и политическо противопоставяне – много греши.“, каза още Стойнев.  

„Ние винаги сме поддържали тезата, че в основата на една добре развита икономически и просперираща държава стои добре образованата нация и поради тази причина имаме формулирана основна цел - повишаване на качеството на образование в българското училище“. Това заяви пред журналисти в Пазарджик втората в листата на „БСП за България“ Петя Цанкова, която е преподавател по математика и информационни технологии. През кратките 6 месеца в коалиционно управление БСП е успяла да започне и да довърши една своя приоритетна задача - конкретен и пълен анализ на учебните програми.

„Факт е, че в последните години учебникът се превърна в средство за търговия, а не необходимост в учебния процес, смятат социалистите. Затова и предлагат безплатни учебници за всички от 1 до 12 клас. БСП е „за” ежегодно увеличаване на заплатите на учителите, като заплащането да бъде над средното за страната”, категорични бяха социалистите.