Кандидатите за депутати от БСП от протеста в София: За да се изправиш пред избирателите, трябва да се изправиш и срещу несправедливостите

09.03.2023 г.

Десислава Георгиева и Георги Янкулов от листата на „БСП за България“ в Пазарджишко участваха в протеста пред Столичен общински съвет срещу решението за демонтиране на Паметника на съветската армия в София.

„За да се изправиш с достойнство пред избирателите и да искаш доверие, трябва и на дела да се изправиш срещу несправедливостта“, споделиха Георги Янкулов и Десислава Георгиева, които представиха Пазарджик на националния протест, организиран от БСП в София. Двамата са кандидати за народни представители от региона.

Всички участници в листата на БСП от 13 МИР Пазарджик, заедно с колегите си от Областния съвет в Пазарджик и пазарджишки социалисти, вчера излязоха с декларация в защита на паметника на Съветската армия.

В нея се казва: „Решението на Столичната общинска комисия по образование и култура за „демонтиране“ и „преместване“ на Паметника на съветската армия от там където му е мястото, е болезнено доказателство, че днес в България превес вземат ретроградни сили и политици, които не са си на мястото. Не са си на мястото като морал, като достойнство, като отговорност към Родината си и към корените си.Днешният конфликт в Украйна не е онази война, увековечена от Паметника на съветската армия, не е онова върховно усилие на руси, славяни и българи носещо високото име Шипка. Не е „Альоша“ в Пловдив, нито „Бранителите“ в Стара Загора. Няма нищо общо и с десетките наши паметници и плочи в Пазарджишко, на които свеждаме глава пред паметта на русите, жертвали живота си за братята българи.“

Георги Янкулов е 9-ти в листата на „БСП за България“.  Учредител на Фондация „Бъдеще за древна Царина”, с. Црънча, общ. Пазарджик. Организира и участва в местни инициативи свързани с  прякото участие на граждани в държавната власт и местното самоуправление, развитие на  потенциалът на малките населени места, опазване на културното и историческо наследство на България, опазването на природата. Краевед с интереси към древната българска история. Владее български и руски езици.

Десислава Георгиева е 13-та в листата на „БСП за България“. Полиглот – с гръцки, английски, нидерландски, руски и сръбски езици. Учила в Гърция - Атина, Нидерландия - Тилбърг, Русия - Москва. Магистър-балканист в ПУ,,Паисий Хилендарски", Магистър-класически филологии СУ,,Климент Охридски" (в момента), преподавател по старогръцки и латински езици в Духовната семинария ,,Св.Св. Кирил и Методий" - Пловдив, преподавател в частна школа ,,Логос" по новогръцки език -  Пазарджик.