Според Драгомир Стойнев алтернативата на проекта „сглобка“ е родолюбива и национално отговорна политика

Стойнев и членовете на листата на „БСП за България“ представиха приоритетите си в Пазарджик

„На България е нужно правителство, което да отстоява българските икономически интереси и да изгради социален щит за хората“, това заяви Драгомир Стойнев при представянето на листата на коалиция „БСП за България“ за 13-ти МИР в Пазарджик.

Той определи управляващата преди изборите коалиция като инженерен проект, наричащ себе си евроатлантическо правителство, но носещо всички корупционни пороци на модела „ГЕРБ”. Липсващата национална позиция на това правителство той определи като служба на чужди интереси.

В този контекст той подчерта, че европейските избори са важни, защото трябва да изпратят в Европа нови политици, които да защитават и националните интереси на европейските граждани. Според него Европа днес все повече е подчинена на лобизъм и бюрокрация, а не на интересите на нейните граждани. Това е различна Европа от тази на Робърт Шуман, един от големите политици, дал началото на възстановяването и обединяването ѝ.

„За съжаление, 79 години след 9 май 1945 г. си задаваме въпроса дали наистина живеем в мирна Европа, защото днес тук се пролива християнска кръв. Дали живеем в социална Европа, защото неравенствата се увеличават - богатите стават все по-богати, а бедните стават повече. Дали живеем в солидарна Европа, защото интересите на богатите държави надделяват над тези на по-бедните. Дали живеем в икономически силна Европа, каквато е виждал Шуман, при положение че голяма част от индустрията страда и иска да напусне Европа, защото тук се случват прекалено много експерименти – визирам Зелената сделка“, каза Драгомир Стойнев по повод 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.

Той подчерта, че целта на БСП на изборите за Европейски парламент е силна, социална и политически ангажирана Европа.

Усилията на социалистите в следващия парламентарен мандат в България пък ще са насочени към налагане на родолюбива и национално отговорна политика във всички сфери – от образованието, през икономиката и енергетиката, до външната политика. „На фона на новите демократи, бързо „сдружили се с ГЕРБ“, и на този на новите патриоти, по нищо различаващи се от старите, БСП стои разумно и стабилно“, подчерта Стойнев.

Според Петя Цанкова, областен председател на БСП – Пазарджик и номер две в парламентарната листа, това, което се случи в последните месеци легитимира задкулисието и узакони корупцията. „Битката ще бъде тежка, ще бъде неравна и иска смели хора с характер, иска родолюбци. И аз съм удовлетворена, че листата на БСП за 13 МИР е съставена от личности, които заявяваме общата си готовност заедно да отстояваме правата на работещите хора, да работим за развитие на икономиката, за достъпно здравеопазване и качествено образование. Като за БСП увеличението на доходите и борбата с неравенствата остава първостепенна задача“, каза Петя Цанкова.

Драгомир Стойнев очерта и част от мерките в Програмата на БСП, основно насочени към преодоляване на демографския срив и социална и икономическа стабилност: Минимална работна заплата за 2025 г. в размер на 1100 лева изчислена по законоустановения механизъм, предложен от БСП; Еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати (7700 лв. за 2025 г.) за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад (обхваща над 9 000 родители);Еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати (11 000 лв. за 2025 г.) за майки и осиновителки на дете до 1 г., учещи висше образование в редовна форма на обучение (обхваща 6 000 жени); Законово уреждане на задължително изплащане на коледни и великденски добавки за всички пенсионери: с размер на пенсията под средната за страната – добавка 20 на сто от минималната пенсия; Безплатни лекарства за хората над 75-годишна възраст (или за пенсионерите).Въвеждане на единен стандарт за управление на образователните институции;Един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна. Промяна на нормативната уредба за конкурсите за избор и одобрение на учебниците;Засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности за израстването на родолюбиво, патриотично и национално отговорно младо поколение;Възстановяване на професионалното образование в съответствие с икономическите приоритети на страната;Премахване статута на търговски дружества на болниците; Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%.